dag 4 - Reisverslag uit Domasi, Malawi van trainers CNA - WaarBenJij.nu dag 4 - Reisverslag uit Domasi, Malawi van trainers CNA - WaarBenJij.nu

dag 4

Blijf op de hoogte en volg trainers CNA

12 Juli 2013 | Malawi, Domasi

Dag 4, ( tweede trainingsdag)
Nog steeds echt koud weer, we hebben allebei echt te weinig warme kleren bij ons;
Het is extreem koud en bewolkt. Ga ik al die charmante lange rokken nog dragen?
Nu kies ik voor een lange broek en mijn enige warme vest over een bloes.
We gaan langs de school voordat we om 8.30 uur starten. Spreek met de leraressen van de jongste kinderen. 160 kinderen in een groep, ze werken met 3 leerkrachten ,dat wel.
We worden die ochtend geconfronteerd met de spagaat waar de trainers van het MIE in zitten: zo’n sterke controle en dwang van de overheid die minimale ruimte geeft voor innovaties als active learning en assessment for learning. Het programma dient te worden afgewerkt, geen tijd voor flexibiliteit en differentiatie. Een lastig moment, we benoemen de spagaat en vinden een manier om weer verder te gaan. Covey helpt ( zone van invloed en betrokkenheid). Ook komt collega Eve met de suggestie aan haar collega’s om de publiciteit te zoeken: naar de pers te gaan of de televisie. Wij voelen het idee opborrelen om op te roepen een actiegroep te vormen om los te raken van manuals die leerkrachten in tijdscorset rijgen.
Later hoor ik tijdens de pauze dat het MIE trainingen active learning wil gaan aanbieden als ze er funding voor krijgen, en dat stemt trots (Ja, er zijn zaadjes geplant de afgelopen jaren) en geeft weer wat hoop.
We hebben veel gewerkt aan trainerskills , bij de evaluatie blijkt dat dat zeer gewaardeerd wordt, ook de manier van training, maar dat men ook graag de verdieping in wil met assessment for learning. We gooien terwijl we crackers eten in onze kamer het programma om ( inmiddels regent het echt), werken tot 10 uur en zijn heel benieuwd hoe dat zal uitwerken.

Jozien

• 12 Juli 2013 - 22:18

Frouke:

Jullie zijn goed bezig hoor, fijn dat er ook nog tijd is om te bloggen.
    Geniet van het weekend, even time out en aandacht voor het prachtige landschap en de olifanten.
    Kees, geen koffie na het eten he?! ;-)
    Enjoy! Frouke

trainers CNA

Het Centrum voor Nascholing (CNA) werkt aan professionalisering van het onderwijs door het lerend vermogen van onderwijsgevenden, teams en onderwijsorganisaties te stimuleren. Als onderneming wil CNA ook graag investeren in duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. CNA zet daarom haar expertise in door de eigen medewerkers te faciliteren om deel te nemen aan onderwijsprojecten in het zuidelijke deel van de wereld, in dit geval in Malawi, in Zuidoost Afrika. De deelname van CNA medewerkers is gericht op nascholing en training van docentenopleiders/trainers en onderwijsbegeleiders ter plekke: delen van kennis. De ervaring en inspiratie die de trainers in Malawi opdoen, nemen ze weer mee terug naar Nederland.

Actief sinds 12 April 2013