dag 2 - Reisverslag uit Domasi, Malawi van trainers CNA - WaarBenJij.nu dag 2 - Reisverslag uit Domasi, Malawi van trainers CNA - WaarBenJij.nu

dag 2

Blijf op de hoogte en volg trainers CNA

09 Juli 2013 | Malawi, Domasi

Dinsdag 9 juli

Stel je dit plaatje voor: een vrouw en een man ; de man staat innig over de vrouw heen gebogen, hij draagt een boxershort; het is 7.15 uur in de ochtend, een mooi laag zonlicht beschijnt ze. Zoenen ze? Kust hij haar slaap? Nee ze heeft hem net gevraagd haar te redden. Ze liep door de tuin en genoot van het licht, de stilte en de plek waar ze was. Die had ze de avond tevoren nog niet kunnen zien, het was al donker toen ze aankwamen om 18.30 de avond tevoren. En toen kwam er een enorm insect dat stak en in haar haar bleef zitten. Ze rende naar Kees die adequaat reageerde . Hij zoog mijn bijensteek uit, haaltde de angel uit de wond.
Welkom in MIE, Domasi Malawi.

Na die bijzondere start ontbijten Kees en ik samen in de enorme eetzaal: rijstepap en op verzoek toast en ei. Helemaal goed.
Om 8.30 uur hebben we afgesproken met Eve onze collega en contactpersoon in Malawi .Ze heet ons welkom in het kantoor dat we mogen ‘bezetten’. Al gauw blijkt dat de groep al vandaag is uitgenodigd voor de training.
Wij gingen uit van een dagje acclimatiseren en voorbereiden. Geen probleem, ieder werkt toch op het groet MIE terrein en kan weer aan de slag. We gaan naar ons lokaal, een oud leslokaal waar tafels en flesjes water en de CNA /UVA ‘box met trainingsmateriaal en een waterkoker al op ons wacht.
We maken plezierig kennis met de deelnemers. Eve vertelt de deelnemers dat we morgen beginnen en we spreken elkaar bij de reeds bestelde lunch en refreshments. Dat blijkt een plezierige manier van kennismaken. Soepel opgelost dus. In een plezierig informeel gesprek met Eve horen we dat er een aantal nieuwe deelnemers – zonde de voorkennis van de vorige trainingen- .Ook nemen we de rode draad en focus van de training nog even met haar door. Soms wel 100 kinderen in een groep, per groepje van 10 kinderen 1 boek , ieder wil het hebben en een leerkracht die met zoveel kinderen moeilijk orde kan houden. We zagen ze al zitten op weg naar ons kantoor in het schooltje op ons terrein: op de grond in een donker lokaal. De laatste week, volgende week hebben ze vakantie.
Het is overigens koud in Malawi, te koud voor de winter, we bibberen in onze meegebrachte blouses en dunne broeken, echt te weinig warme kleren bij ons.
We installeren dongel, printer, checken beamer en bereiden ons tussen lunch en refreshments verder voor. Interessante gesprekken met Eve over HIV -Aids in Malawi, ze was ooit in Zweden om daar te leren over voorlichting aan jongeren, over aparte afdelingen voor jongeren in het ziekenhuis om vrijuit te kunnen vragen en praten. Dit is nu gerealiseerd in Malawi.
Ze maakt zich zorgen over radicalisering bij christenen en moslims die de dialoog en mentaliteitsverandering in de weg staat, vertelt dat gay’s inmiddels niet meer gevangen gezet worden vanwege politieke druk…..
We hadden een eerste gesprek met de directeur vandaag. ( eve komt ons halen, maant ons tot haast, secretaresse is er niet, wordt gebeld, komt, verschijnt, belt de baas en we mogen naar binnen)
Hij vertelt ons dat hij complimenten krijgt van board en minister over wat CNA bij het MIE doet en bereikt. Hij belooft binnen te zullen lopen en wil graag formele afspraken met CNA. Evaluaties niet allemaal binnen?? Ja die moet je echt ter plekke laten invullen is zijn advies. Herkenbaar, dat wel.
Over de vorm en inhoud van continuering van training en coaching in oktober praten we volgende week verder.
Foto van ons diner in de onmetelijk grote zaal en gedekt voor 2 hopen we snel te maken. Nu naar bed omdat morgen de eerste trainingsdag is.

Jozien

• 10 Juli 2013 - 09:59

Irene:

Hoi Kees en Jozien,
    Kees de koene redder.... ik zie het helemaal voor me. Jullie hebben CNA toch niet te schande gemaakt door jullie als "zoenend" paar te etaleren?
    En natuurlijk duiken er weer nieuwe afspraken op: in tegenstelling tot onze vorige reis: niet een dagje later, maar een dagje eerder met de training beginnen. Ze zullen wel denken daar "die Nederlanders , het is ook nooit goed".
    Leuk om te horen dat de directeur, en zelfs de board en de minister tevreden over ons zijn.
    Hou onze eer hoog!
    Irene

• 11 Juli 2013 - 18:26

Frouke:

Way to go, guys! Dat klinkt allemaal positief, de groep een dag te vroeg en de directeur in opperbeste stemming. Mooi dat jullie dat even regelen met die evaluaties!
    Dat het zo koud is, geen pretje in de onverwarmde ruimtes. Misschien een mooie aanleiding om een trui te scoren uit de collectie "de zak van max" die op de lokale markt te koop is? Dan graag een foto op deze blog, hihi
    Hoe was de eerste trainingsdag? Ben benieuwd!
    Frouke

• 11 Juli 2013 - 23:32

Emma Paul :

He kees. trots op je. goed werk, zinvol. en ook iemand redden. een mooie tijd daar en tot gauw weer.
    groetjes Emma ❇

• 12 Juli 2013 - 12:32

Annethera:

Wat leuk om de eerste verslagen te lezen, hopelijk volgen er meer!

trainers CNA

Het Centrum voor Nascholing (CNA) werkt aan professionalisering van het onderwijs door het lerend vermogen van onderwijsgevenden, teams en onderwijsorganisaties te stimuleren. Als onderneming wil CNA ook graag investeren in duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. CNA zet daarom haar expertise in door de eigen medewerkers te faciliteren om deel te nemen aan onderwijsprojecten in het zuidelijke deel van de wereld, in dit geval in Malawi, in Zuidoost Afrika. De deelname van CNA medewerkers is gericht op nascholing en training van docentenopleiders/trainers en onderwijsbegeleiders ter plekke: delen van kennis. De ervaring en inspiratie die de trainers in Malawi opdoen, nemen ze weer mee terug naar Nederland.

Actief sinds 12 April 2013