De eerste werkdag - Reisverslag uit Mzimba, Malawi van trainers CNA - WaarBenJij.nu De eerste werkdag - Reisverslag uit Mzimba, Malawi van trainers CNA - WaarBenJij.nu

De eerste werkdag

Door: Irene & Frouke

Blijf op de hoogte en volg trainers CNA

16 April 2013 | Malawi, Mzimba

Maandagochtend stipt om 8.00 uur zitten we paraat om samen met de medewerkers van MIE, Billy en Evelyn, en met Robert van de EEDF, de training voor te bereiden. Zij waren de laatste weken al eerder verschillende malen bij elkaar geweest om te overleggen.

Eerst gaan we even kijken bij de trainingslocatie. We mogen gebruik maken van de kapel van de Dovenschool, op 5 minuten loopafstand. Het is een grote ruimte met de akoestiek van een echoput, maar er passen wel 32 deelnemers, 6 trainers en 2 coaches in. Verder is de ruimte erg leeg, hier moet nog e.e.a. geregeld worden…

Weer terug in het Guesthouse, lopen we het hele programma punt voor punt door. Zij hebben onze training, die we in oktober bij het MIE hebben gegeven, als uitgangspunt genomen en al een opzet voor de komende vier dagen gemaakt. We merken al snel dat de MIE-trainers gewend zijn om kant-en-klare trainingen voor hun neus te krijgen en die precies als voorgeschreven uit te voeren. Zo gaat dat ook in het onderwijs hier, veelal wordt er lesgegeven strikt volgens het boekje. Dat staat dwars op onze manier van trainen waarbij maatwerk leveren een leidraad is. Zo hebben zij zich te weinig gerealiseerd dat de doelgroep die deze week getraind wordt een andere is dan waar wij ons op gericht hebben in oktober. Dus dat je dan soms andere activiteiten en verwerkingsopdrachten moet geven. Door de vragen die wij stellen ontdekken zij deze punten en wordt de training aangepast aan de groep tutors en PEA’s die getraind gaan worden. E.e.a. verloopt in een uitstekende sfeer, Billy, Evelyn en Robert staan open voor onze vragen en suggesties. We buffelen door tot 17.30 uur.

Tussendoor komt de principal van de TTC , dhr. Banda, ons begroeten. Hij is zeer verrast ons te ontmoeten; hij was blijkbaar niet op de hoogte van onze inbreng in het trainingsprogramma. Wij kennen hem van eerdere reizen en trainingen hier in Embangweni. Het docentenkorps van de TTC bestaat vnl. uit gepensioneerde docenten. Dhr. Banda spant de kroon met zijn 80-jarige leeftijd en nog weet hij niet van ophouden. Hij is betrokken en zeer humoristisch, maar zijn leeftijd maakt dat hij een lange trainingsdag niet meer volhoudt en in de middag meestal in slaap sukkelt.

De Malawianen denken niet ver vooruit en dhr. Banda is verantwoordelijk voor de locatie dus slaat hij aan het regelen en verzamelt links en rechts overal stoelen en tafels om in de kapel neer te zetten. Wie weet hoeveel leerlingen daardoor deze week op de grond moeten zitten… Aan het eind van de middag is hij uitgeput, morgen weer een dag. HHopelijk staat er genoeg meubilair en anders wordt ter plekke wel een oplossing bedacht. Van over-georganiseerdheid heeft men hier geen last.

• 18 April 2013 - 16:41

Sandra:

Dag Irene encollega Frouke ,
    Wat leuk jullie reisverslagen te lezen. Herkenbaar van jullie vorige reis zijn inderdaad de vriendelijke altijd lachende mensen, stroom die uitvalt, het eten en heerlijk ontspannen samen zijn (stoelen erbij zoeken).
    Wat geweldig zo'n dhr Bandha van 80 jaar die s'middags in slaap valt; hoe komt het dat er zoveel gepensioneerde docenten zijn? Ik ga nog even zoeken naar foto's of zijn die er dit jaar niet bij?
    Wens jullie nog een hele fijne tijd.
    liefs
    Sandra van Dillen

Verslag uit: Malawi, Mzimba

Train de trainers in Malawi april 2013

Van 12 t/m 28 april gaan wij, Frouke Visser en Irene Meertens, weer naar Malawi voor een vervolg op het trainingsprogramma dat wij samen met Kees Bijleveld in oktober 2012 hebben uitgevoerd bij het Malawi Institute of Education (MIE).

Het MIE is het leerplaninstituut van Malawi. Zij ontwikkelen leerplannen voor het PO, voor het VO en voor de PABO en zij geven trainingen aan docenten hoe zij met die leerplannen kunnen werken.

In oktober 2012 hebben wij een training gegeven aan medewerkers van het MIE hoe zij op een activerendere wijze hun trainingen kunnen geven en daarin een voorbeeld kunnen zijn voor de mensen die zij scholen. Ook is er kennis ingebracht over Active Learning, over de werking van de hersenen en wat dit alles betekent voor de didactiek.

De aanpak: coachen op trainersrol
Op basis van ons aanbod heeft een team van trainers een trainingsprogramma ontwikkeld dat zij in de komende weken gaan uitvoeren voor groepen die bestaan uit docenten van de PABO en voor onderwijsbegeleiders uit het basisonderwijs. Het trainersteam bestaat uit 4 medewerkers van het MIE en twee medewerkers van onze contactorganisatie in Malawi (EEDF). Wij gaan deze groep trainers coachen op inhoud en op hun trainersrol. We observeren de trainingen en maken video-opnames die aan het eind van de dag met de trainers worden nabesproken.

27 April 2013

Week 2: trainen in Nathenje

21 April 2013

Lake Malawi

20 April 2013

De eerste werkweek zit er op
trainers CNA

Het Centrum voor Nascholing (CNA) werkt aan professionalisering van het onderwijs door het lerend vermogen van onderwijsgevenden, teams en onderwijsorganisaties te stimuleren. Als onderneming wil CNA ook graag investeren in duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. CNA zet daarom haar expertise in door de eigen medewerkers te faciliteren om deel te nemen aan onderwijsprojecten in het zuidelijke deel van de wereld, in dit geval in Malawi, in Zuidoost Afrika. De deelname van CNA medewerkers is gericht op nascholing en training van docentenopleiders/trainers en onderwijsbegeleiders ter plekke: delen van kennis. De ervaring en inspiratie die de trainers in Malawi opdoen, nemen ze weer mee terug naar Nederland.

Actief sinds 12 April 2013