Op reis naar het Noorden: Embangweni
Door: Frouke
Blijf op de hoogte en volg trainers CNA
15 April 2013 | Malawi, Mzimba
Na het ontbijt lekker in het zonnetje gezeten met een boekje totdat Robert Mponela ons kwam ophalen. Robert is de local manager van de stichting EEDF die o.a. de projecten van Edukans in Malawi onder zijn hoede heeft. We kennen hem van eerdere reizen en hij heeft samen met een collega ook onze training over Active Learning gevolgd in oktober. Daarna hebben zij met 4 trainers van het Malawi Institute of Education een programma voorbereid op basis van onze input. Dat programma gaan zij de komende weken aanbieden in het veld, en Irene en ik zijn gevraagd om hen daarbij te coachen (meer info kun je lezen in ons profiel bij deze blog). Mooie vraag die vanuit henzelf is gekomen, geen vanzelfsprekendheid in een wereld waar nog maar al te vaak degene met de portemonnee ook bepaalt wat er gebeurt. We zijn dan ook blij dat we toestemming kregen van CNA om op deze vraag in te mogen gaan.
Het is altijd weer een feest om Robert terug te zien. Een goedlachse, positief ingestelde, daadkrachtige man met ambities om het Malawiaanse onderwijs naar een hoger plan te tillen. De reis naar Embangweni – waar de eerste trainingsweek plaatsvindt – verliep voorspoedig, we waren zo’n 5 uur onderweg. Genoten van het landschap, de dorpjes waar je doorheen rijdt, de rode aarde van de onverharde weg vanaf Jenda, de strakblauwe lucht, de bomen groen en vol bloemen. Je kunt merken dat de regentijd net is afgelopen, wat een contrast met oktober.
En dan rijden we Embangweni binnen en komen we een beetje thuis. Irene en ik waren hier beiden al een aantal keer eerder, het weerzien met de mensen is hartverwarmend, wat voelen we ons welkom. We hebben ons eerste rondje al gewandeld door het bos, over de rivier naar de Loudon TTC (Pabo) en weer terug. Wat zou je graag thuis kunnen overbrengen hoe vreedzaam en ongerept de sfeer hier is.
Vanavond zijn ook de trainers van het MIE aangekomen. Na de maaltijd (kip, rijst, raapsteeltjes en tomatensaus) hebben we besproken hoe onze eerste dag er uit gaat zien morgen. Het trainingsprogramma start pas dinsdag, zodat we een dag hebben voor overleg, de laatste voorbereidingen, verkenning van wederzijdse verwachtingen, enz. We gaan op tijd aan de slag, dus ik zoek mijn klamboe maar weer eens op.
15 April 2013 - 14:20
Maryse Meertens:
Fijn om jullie reis vanuit Nederland te kunnen volgen. Bedankt dat jullie dit met ons willen delen.
Lieve groet,
Maryse -
16 April 2013 - 21:47
Luca Bonsangue:
Wat fijn dat jullie daar zo hartelijk ontvangen worden! Hoe is het weer daar, in oost Afrika? Best grappig dat het hier in Amsterdam opeens mooi weer werd: wel 20 graden.
Ik hoop dat jullie snel meer bloggen over jullie reis, want dan hoef je niet helemaal op de thuiskomst te wachten en zijn jullie iets minder ver weg.
Veel geluk en plezier,
Luca
PS: Al olifanten gezien en/of gehoord?